Eindje van de Week
Toen Mike Weerts als kersverse directeur van Studio040 mij in de lente van 2023 vroeg of ik een steentje bij wilde dragen aan zijn nieuwe Eindhovense talkshow “Eindje van de Week” sprong ik direct in het diepe. Weken lang bedacht, produceerde en regisseerde ik elke week een korte film aan de hand van een thema. Het forceerde mij wederom om snel te denken, om mij heen te kijken en te maken met wat ik voor handen had. Hieronder een selectie van de beste sketches.
Vroeger was alles beter
In één middag bedacht, geschoten en gemonteerd is deze sketch ontstaan vanuit de vraag: “Wat denken de makers van zo’n talkshow nou echt tijdens hun werk?”. Voortvloeiend uit het idee dat Nederlandse presentatoren volgens de publieke opinie verschrikkelijke mensen blijken te zijn (kuch, Matthijs van Nieuwkerk).
Het resultaat is een kleine greep van gedachten van presentatoren en crew gedurende een live-uitzending.
Jong in Eindhoven
Hoe is het om jong te zijn in 2023? Ik heb geen idee, maar ik kan me voorstellen dat het leven van Gen-Zers op bepaalde vlakken uitdagender lijkt dan voor mijn generatie Millenials, en bepaalde vlakken dan ook weer niet. Met de opkomst van Artificial Intelligence vroeg ik me af hoe dit de jeugd zou beinvloeden, met als gevolg dat het oude idee van de singulariteit weer opborrelde. Dit, gecombineerd met mijn argwaan richting spelcomputers in de supermarkt, resulteert wellicht eerder in een korte griezelfilm dan een comedy sketch, afhankelijk van hoe duister je gevoel voor humor is.
Wonen anno nu
Met de woningcrisis van nu lijkt er een doelwit te zijn ontstaan op de hoofden van alle vastgoedhandelaren. Ondanks dat de oorzaken een stuk genuanceerder en complexer liggen, zijn de profiteurs van deze crisis de aangewezen zondebok. De overdreven kakker-cultuur die aan de vastgoedhandel plakt, gecombineerd met de millenial-uitvinding van de ‘vintage kilosale’, waarbij je tweedehands-kleding per kilo in kan slaan, zorgde voor dit schreeuwerige advertentieblok. Gesponsord door Stef Blok uiteraard.
DIVERSITEIT
Met gevoelige onderwerpen moet voorzichtig omgesprongen worden. Ik zat dan ook met mijn handen in mijn haar tijdens het bedenken van een geschikte sketch omtrent dit thema. Gelukkig werd ik gered door het regionale nieuws. In dezelfde reportage waar er verteld werd dat de ‘invalidepas’ voor de Efteling breed misbruikt werd om rijen over te slaan, deed de journalist precies uit de doeken hoe men dit klusje kon klaren. Een schrijnend voorbeeld van journalistieke vrijheid. Informeerd het? Of vergroot het juist het probleem. Dat gegeven, in combinatie met de populaire vorm van een ‘lifehack-tutorial’ doet menig kijkershaar overeind staan van woede en frustratie. En dat is grappig.
SCHULDEN
Na het aantreden van voormalig Minister van Financien en Eurochef Jeroen Dijsselbloem als nieuw burgemeester van Eindhoven hoorde ik veel positieve geluiden. Wellicht iets te veel. Dat schept dan ook altijd argwaan in mij. Ik had me wel ingelezen over Dijsselbloem, maar een van de eerste keren dat ik over hem hoorde was niet bijster positief. Mijn Grieks-Nederlandse vrienden waren namelijk niet erg over hem te spreken. Bij onze zuiderburen staat hij heel anders bekend. Na de financiele crisis was hij verantwoordelijk voor het afhandelen van de schuld-regelingen die de EU met Griekenland moest treffen. De financiele crisis was als eerste aan het licht gekomen in Griekenland en om zich daaruit te werken deed het land aanspraak op grote leningen van landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland. Aan mij dus de vraag: hoe voelt zo’n Griek zich hierover? Na een leven van zwoegen en vooruitblikken op een prachtige toekomst in Nederland kom je erachter dat de burgemeester van jouw paradijs in de volksmond verantwoordelijk is geweest voor de misere van jouw thuisland. Gelukkig is er tijd nog Helmond.